Συνέντευξη με τον Χαρουγιόσι Γιαμάντα

εικόνα άρθρου

«Στόχος μου είναι να δείξω πώς το καράτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του ασκούμενου για να τον θεραπεύσει»



Σενσέι Γιαμάντα θα θέλαμε να μας συνοψίσετε την πορεία σας στο καράτε και να μας πείτε δυο λόγια για τους δασκάλους Τάνι και Μαμπούνι.

Θα μπορούσα να σας πω ίσως λίγα λόγια για τον Τάνι σενσέι, τον Μαμπούνι σενσέι δεν τον πρόλαβα, γνώρισα τον γιο του. Όταν γνώρισα τον Τσοτζίρο Τάνι ήμουν 15-16 χρονών και πήγαινα στο λύκειο. Εγώ ήμουν από την Ακίτα, στα βόρεια και πήγα στο Κανσάι για να τον δω –δύο χρόνια μετά, όταν τελείωσα το σχολείο επέστρεψα στο Κανσάι για να γίνω μαθητής του και αισθάνομαι ότι έχω κληρονομήσει πολλά πράγματα από αυτόν. Εκείνον τον καιρό ασκούμουν επίσης και στο τζούντο οπότε τις μισές μέρες της εβδομάδας πήγαινα στο ντότζο του Τάνι σενσέι για καράτε και τις άλλες μισές στο ντότζο του τζούντο. Προσπάθησα να πάω τη μελέτη μου στις πολεμικές τέχνες όσο πιο βαθιά μπορούσα: στο τζούντο έφτασα στο 5ο νταν ενώ στο καράτε, το 8ο από την Ιαπωνική Ομοσπονδία Καράτε και συχνά ταξιδεύω στη δυτική πλευρά της χώρας αλλά και στο Τόκιο για να κρίνω αγώνες κ.α.

Πώς βρεθήκατε επικεφαλής του καράτε Σουκοκάι;

Όσο ζούσε ακόμα ο Τάνι σενσέι ήμουν επικεφαλής εκπαιδευτής του συστήματος παρότι ήμουν αρκετά νέος και όταν ο σενσέι πέθανε επειδή είχα ήδη δικό μου ντότζο έγινα πρόεδρος του Σίτο-ρίου Σουκοκάι –κληρονόμησα δηλαδή τη θέση του δασκάλου μου και παρότι ήμουν ο νεώτερος κάτοχος 8ου νταν, οι υπόλοιποι μαθητές του σενσέι ψήφισαν να αναλάβω εγώ. Αυτή τη στιγμή στο Σίτο-ρίου Σουκοκάι υπάρχουν περί τα 180 παραρτήματα, οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές και μια φορά το χρόνο βρισκόμαστε όλοι μαζί, ασκούμαστε και συμμετέχουμε σε κοινούς αγώνες.

Μετά από μια τόσο μακρόχρονη εμπειρία στη διδασκαλία, ποιο είναι το κεντρικό σημείο σήμερα στα μαθήματά σας;

Στα χρόνια που ασκούμαι είχα δύο φορές σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και αποκατέστησα τους τραυματισμούς αυτούς μέσω του καράτε και εκεί συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό πράγμα είναι η υγεία. Στόχος μου είναι λοιπόν να δείξω πώς το καράτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του ασκούμενου, για να τον θεραπεύσει –όπως το καράτε βοήθησε εμένα, θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους. Ακόμα και όταν ήμουν στο νοσοκομείο για τα προβλήματά μου, έπαιρνα άδεια για να βγω και να κάνω μαθήματα καράτε ή να κάνω οστεοπαθητικές θεραπείες σε άλλους αρρώστους.

Μπορείτε να μας πείτε τι σημαίνει η ονομασία Σουκοκάι;

Αν το συνόψιζα σε μια λέξη και το υπεραπλούστευα, θα έλεγα ότι σημαίνει «φιλία»: δουλεύουμε όλοι μαζί σε μια φιλική ατμόσφαιρα.

Και πού θα εντοπίζατε τη διαφορά του Σουκοκάι με τα άλλα στιλ καράτε;

Μια σημαντική διαφορά –τεχνικά μιλώντας- είναι ότι εκτός από τις τεχνικές καράτε, στο Σουκοκάι συμπεριλαμβάνονται και τεχνικές από το τζούντο.

Όπως μας είπατε είστε πέμπτο νταν στο τζούντο. Θα προτείνατε στους καρατέκα να μελετήσουν κι άλλες πολεμικές τέχνες πέρα από το καράτε;

Αυτή η ερώτηση απαντιέται κατά περίπτωση. Γενικά μιλώντας, θα έλεγα ότι αν έχει φτάσει κανείς σε ένα αρκετά ψηλό επίπεδο στο καράτε μπορεί να ασκηθεί και σε άλλες πολεμικές τέχνες. Όμως δε θα το πρότεινα σε παιδιά καθώς δεν υπάρχει ακόμα μία σταθερή βάση.

Το Σίτο-ρίου έχει τα περισσότερα κάτα από όλα τα στιλ καράτε. Θα θέλατε να μας πείτε ποιο είναι το νόημα των κάτα και γιατί πρέπει κανείς να τα μελετάει και να τα γνωρίζει όλα;

Στον ιαπωνικό πολιτισμό υπάρχει η έννοια του «σου-χα-ρι»: ο ασκούμενος σε μια τέχνη, μελετάει το βασικό της υλικό, το οποίο είναι τα κάτα, προσπαθώντας να το μιμηθεί όσο τελειότερα γίνεται και κατ’ αυτόν τον τρόπο γυμνάζει το σώμα και τον νου του έτσι ώστε κάποια στιγμή να δημιουργήσει τον δικό του χαρακτήρα, το δικό του «κάτα». Αυτό δεν είναι κάτι που θα το βρει κανείς μόνο στις πολεμικές τέχνες –το παραδοσιακό θέατρο Καμπούκι, ο κλασικός ιαπωνικός χορός, όλες οι παλιές τέχνες στην Ιαπωνία λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο οπότε αν κανείς θέλει πραγματικά να μελετήσει τις τέχνες αυτές, θα πρέπει να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο μελέτης/εξάσκησης.

Τι σημαίνει για σας η λέξη «μπούντο»;

Τα πάντα! Το μπούντο είναι κάτι που με στήριζε σε όλη μου τη ζωή –ό,τι έχω καταφέρει, το έχω καταφέρει χάρη σ’ αυτό.

Από όλα αυτά τα χρόνια εξάσκησης, τι είναι αυτό που σας έχει προσφέρει το καράτε?

Αυτό που θεωρώ σημαντικότερο απ’ όλα είναι αυτό που σας είπα πρωτύτερα και που σχετίζεται με την υγεία –τη δική μου και κάθε ασκούμενου: χάρη στην εξάσκηση στο καράτε, και ειδικά στην εξάσκηση στα κάτα, μπόρεσα να ξεπεράσω μια παράλυση στην αριστερή μου πλευρά και να επανέλθω σχεδόν στο σημείο που ήμουν πριν. Αν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να έχουν πάντα στον νου τους οι μαθητές μου ή όσοι διαβάσουν τη συνέντευξη αυτή είναι ότι το καράτε μπορεί να σε βοηθήσει πραγματικά στην υγεία σου. Και εγώ αποτελώ τη ζωντανή απόδειξη γι αυτό!

Σενσέι Γιαμάντα σας ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη

Και εγώ σας ευχαριστώ και εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας
×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

  • Επιλέξτε ποια σχολή θέλετε να επισκεφθείτε από τις συνεργαζόμενες σχολές του ΠΟΠΤ.
  • Καλέστε τον υπεύθυνο της σχολής για να ενημερωθείτε για τις διαθέσιμες ημέρες και ώρες μαθημάτων.
  • Δείξτε το κουπόνι των 2 δωρεάν μαθημάτων στον υπεύθυνο της συνεργαζόμενης σχολής που σας ενδιαφέρει.
Κατεβάστε το κουπόνι