Kokoro no Jutsu

εικόνα άρθρου

Καθημερινώς πολλοί από εμάς μιλάμε και ρωτάμε για το Ninjutsu και το πιθανό βαθύτερο νόημα του. Ας εξετάσουμε λοιπόν αυτό το ερώτημα και την έννοια του πιο σοβαρά.

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι όταν μιλάμε για Ninjutsu μιλάμε ουσιαστικά για Budo Taijutsu αλλά ο όρος Ninjutsu χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές και σε περισσότερες περιπτώσεις. Ας πάρουμε λοιπόν αυτόν τον όρο για να δούμε τελικά περί τίνος μιλάμε.

Για πολλούς το Ninjutsu είναι μια ευκαιρία για εκμάθηση πολεμικών τεχνών. Πολλοί άλλοι θεωρούν το Ninjutsu σαν μια μυστήρια τέχνη με πολλά κρυφά κομμάτια που θέλουν να ανακαλύψουν. Για να εξερευνήσουμε το βαθύτερο νόημα του Ninjutsu πρέπει να πάρουμε ξεχωριστά τους δυο χαρακτήρες ή Kanji (ιαπωνικούς γραφικούς χαρακτήρες) από τους οποίους αποτελείτε: NIN και JUTSU.

Το NIN σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ΔΙΑΡΚΕΙΑ ή ΑΝΤΟΧΗ. Παίρνοντας περαιτέρω τους δυο χαρακτήρες που κάνουν το NIN παίρνουμε την μετάφραση ΣΠΑΘΙ και ΚΑΡΔΙΑ, αλλά στην πραγματικότητα τι σημαίνει;
Το JUTSU συνήθως μεταφράζεται σαν ΤΕΧΝΗ. Αλλά ποιο είναι το βαθύτερο νόημα;

Ας πάρουμε αρχικώς τον χαρακτήρα NIN.
Εάν εξασκήσουμε την τέχνη σαν ένα είδος αυτοάμυνας θα παραμείνουμε στην επιφάνεια αυτής και δεν θα είναι δυνατό να ανακαλύψουμε την πραγματική "Kokoro" (καρδιά). Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι να βλέπουμε, να νιώθουμε να καταλαβαίνουμε και να εξασκούμαστε με την καρδιά μας. Πρέπει να αναπτύξουμε αυτού του είδους την κατανόηση εάν θέλουμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα στην τέχνη μας. Η ίδια ανάπτυξη βοηθά και στην εξέλιξη της προσωπικότητας μας.

Καρδιά και νους πρέπει να συνεργάζονται και να δουλεύουν με αρμονία. Όταν σκεφτόμαστε για κάτι, υποσυνείδητα επηρεάζουμε και την καρδιά μας έτσι ώστε το συναίσθημα να ακολουθεί. Ακόμα, όταν νιώθουμε κάτι "με την καρδιά μας", επηρεάζουμε τις σκέψεις μας έτσι ώστε να σκεφτούμε για κάτι ή όχι (έχει ξεχάσει κανένας μας τον πρώτο του έρωτα;). Αυτού του είδους συναισθήματα επηρεάζουν και το σώμα μας ανάλογα. Με άλλα λόγια: είμαστε σε θέση να κινηθούμε να σκεφτούμε και να νιώσουμε με καλύτερη συνείδηση.

Πρέπει να "γυαλίσουμε" την καρδιά μας όπως ακριβώς θα δίναμε την λάμψη σε ένα σπαθί και με αυτόν τον τρόπο ο νους μας ακονίζεται ταυτοχρόνως έτσι ώστε να μπορούμε να σκεφτόμαστε με καθαρότερο τρόπο. Αυτή η αλληλεπίδραση της καρδιάς με το μυαλό κάνει το σώμα να κινείται με μεγαλύτερη ικανότητα. Από την άλλη μεριά, μια αμιγής καρδιά μπορεί να αντιμετωπίζει τις εξωτερικές επιδράσεις καλύτερα, έτσι ώστε η σκέψη μας να μην είναι τόσο επιρρεπής σ' αυτές. Άρα μπορούμε να πούμε ότι η ανάπτυξη της καρδιάς αναπτύσσει και το νου ταυτοχρόνως, και έτσι και τα δυο μαζί αναπτύσσουν το πνεύμα μας.

Ο όρος NIN μπορεί να μεταφραστεί, όπως είδαμε είδη, ως αμιγής καρδιά ή κοφτερό και ανοιχτό μυαλό (για να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό και ανοιχτό πνεύμα παράλληλα). Λόγο της αλληλεπίδρασης όλον αυτών των συντελεστών και στην επιρροή που ασκούν στο υποσυνείδητο, η προσωπικότητα αναπτύσσεται σε πνευματικό επίπεδο.

Τώρα ας γυρίσουμε στον όρο JUTSU: Τέχνη. Αλλά τι είναι τελικά μία τέχνη; Για την καλύτερη ερμηνεία θα πάρουμε το παράδειγμα ενός επαγγελματία ζωγράφου. Στην αρχή εξοικειώνεται με την γκάμα των χρωμάτων, και μαθαίνει πώς μπορούν αυτά να συνδυαστούν. Μετά παίρνει το πινέλο του και προσπαθεί να χαράξει τις πρώτες γραμμές, το περίγραμμα, και μετά τελειοποιεί τη δουλειά του. Αυτό καθ' αυτό παίρνει πολλά χρόνια δουλειάς και εξέλιξης. Μετά από μερικά χρόνια ο ζωγράφος έχει πια αποκτήσει το δικό του στιλ, και τώρα ποία μπορεί να δώσει την δική του υφή και άποψη στις ζωγραφιές του. Μέσω της εξέλιξης αυτής οι ζωγραφιές του δείχνουν μία δικιά τους "ζωή". Λόγο της προσωπικότητας του η ζωγραφική απέκτησε μία νέα μορφή. Τώρα ποιά ο ζωγράφος έχει γίνει ένα κομμάτι αυτής της τέχνης.

Σε μια πολεμική τέχνη έχουμε περίπου το ίδιο πράγμα. Εισερχόμαστε στην τέχνη με βασικά στοιχεία μέσω του Kihon Happo, γεμίζουμε το Kihon με Henka με σκοπό να δώσουμε "ζωή" στις Kihon-φόρμες, και την ίδια στιγμή δίνουμε χρώμα με τις αναπτυγμένες κινήσεις του Taijutsu. Με το συνδυασμό αυτών των διαδικασιών αναπτύσσουμε το Taijutsu μας και ταυτόχρονα την προσωπικότητα μας σε φυσιολογικό επίπεδο. Από την αλληλεπίδραση της καρδιάς, του νου (NIN - πνεύμα) και Taijutsu (JUTSU - σώμα) αναπτύσσουμε την προσωπικότητα μας και γινόμαστε λόγω αυτού κομμάτι της τέχνης μας. Το NINJUTSU δεν είναι απλώς μια πολεμική τέχνη. Το Ninjutsu είναι μια τέχνη που αναπτύσσει το ανθρώπινο ον σε ένα ανθρώπινο EINAI.

KΩΣΤΑΣ ΚΑΝΑΚΗΣ -Βujinkan Shihan

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι