Σεμινάριο Νιντζούτσου απο το Bujinkan Banbutsu Ruten Dojo Hellas

εικόνα άρθρου
O «Σύλλογος Φίλων Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών-Bujinkan Banbutsu Ruten Dojo Hellas» διοργανώνει σεμινάριο ΝΙΝΤΖΟΥΤΣΟΥ με θέμα, μία από τις 9 (εννέα) παραδοσιακές σχολές (ryu ha) που διδασκόμαστε στο Bujinkan: ΤΑΚΑΓΚΙ ΓΙΟΣΙΝ ΡΙΟΥ ΤΖΟΥ ΤΑΙΖΟΥΤΣΟΥ, με τον Σιχάν Φίλιππο Ματζηρίδη (Bujinkan jugo dan Shihan), το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Οκτωβρίου 2017, στο Κεντρικό Ντότζο του συλλόγου στην Αθήνα.

Θέμα
Takagi Yoshin Ryū Jūtaijutsu

1. Chūden no Tai no Kata
2. Okuden Shirabe Gata

Πρόγραμμα:
Σάββατο 21 Οκτωβρίου 16:00-20:00
Κυριακή 22 Οκτωβρίου 12:00-16:00

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ (2 ημέρες), 35 ευρώ (1 ημέρα).

Παρέχεται δίπλωμα παρακολούθησης του σεμιναρίου σε όλους τους συμμετέχοντες.

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετέχουν ασκούμενοι οποιασδήποτε πολεμικής τέχνης ή μαχητικού αθλήματος καθώς και ενδιαφερόμενοι χωρίς προηγούμενη εμπειρία στις πολεμικές τέχνες.Μόνο ξύλινα εκπαιδευτικά όπλα επιτρέπονται.

Το σεμινάριο πραγματοποιήτε υπό την αιγίδα του νεοσύστατου Κλάδου Νιντζούτσου της Ερασιτεχνικής Φιλάθλου Ομοσπονδίας Ζίου Ζίτσου (ΕΦΕΟΖ-Ζ).

Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με τον σύλλογό μας στον αριθμό, 2108646042 (οποιαδήποτε ώρα).Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές ακόμη και ανήμερα του σεμιναρίου.
Το Κεντρικό ντότζο του Bujinkan Banbutsu Ruten Dojo Hellas βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Αθήνας και θα το βρείτε πολύ εύκολα.

Διεύθυνσή του ντότζο:
Ευπαλίνου 7
(κάθετη στην Πατησίων No 185)
11253 Πλατεία Αμερικής, Κάτω Πατήσια/Κυψέλη, Αθήνα
Τ:2108646042 E:bujinkandojohellas@gmail.com
www.bujinkanhellas.com


Πως να έρθετε στο ντότζο:
Αν έλθετε με λεωφορείο-τρόλλεϋ, παίρνετε οποιοδήποτε διασχίζει την Πατησίων στάση και κατεβαίνετε στάση Καλλιφρονά ή Πλ.Κυπρου.
Λεωφορεία-:
054, 608, 622, A8, B8.
Τρόλεϋ:
- 3 & 13 από Σύνταγμα - Βασ. Σοφίας,
- 14 από Κηφισίας & Αλεξάνδρας,
- 5 & 11 από Σύνταγμα - Βασ. Αμαλίας.
ΗΣΑΠ (ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ): Μπορείτε να έλθετε και με τον Ηλεκτρικό. Κατεβαίνετε στη στάση Άγιος Νικόλαος, και περπατάτε 7 λεπτά με τα πόδια προς την οδό Πατησίων μέσω των οδών, Ολυμπίας (ευθεία), Λευκωσίας (δεξιά) και Ευπαλίνου (αριστερά).

Διαβάστε λίγα λόγια για την Τακάγκι Γιόσιν Ρίου:
(από το “Εγχειρίδιο Ανωτέρας Εκπαίδευσης” του Φίλιππου Ματζηρίδη, το οποίο διατίθεται από τον σύλλογο μας. Περιλαμβάνει τις τεχνικές και τα κάτα των 9 Bujinkan ryu).

Takagi Yoshin Ryū Jūtaijutsu 高木揚心流柔体術

Το 1569, στην περίοδο Yeiroku (1568-1579), ζούσε στην περιοχή Funagata Yama της Miyagi ένας μοναχός της οικογένειας Abe που τον έλεγαν Unryȗ (Δράκος των συννέφων).To Bugei Ryȗ Sounryȗ.Ήταν άσσος στις λεπίδες (shuriken), στη ράβδο (Bôjutsu), στο δόρυ (Yari) στο λογχοπέλεκη (Naginata) και στην άοπλη μάχη (Taijutsu) της Amatsu Tatara Rinpô Hiden Makimono.

Οι περγαμηνές της Amatsu Tatara φυλάχτηκαν απο τις οικογένειες των Abe, Nakatomi, Otomo και των Monobe.Η οικογένεια του Takamatsu Sensei είχε επίσης ένα αντίγραφο, διότι ήταν συγγενής με την οικογένεια των Kuki.

Ο Unryȗ, περιπλανώμενος ταοïστής, μοναχός, δίδαξε το σύστημα του «Senso Hiden No Jutsu (τεχνικές με Yari)” στο Ito Sukesada, ένα φημισμένο μάστορα των πολεμιμικών τεχνών της εποχής του, που ήταν Samurai απο το Katakura Kojuro της επαρχίας Fukushima , ιδρυτής της Itto Ryȗ, ο οποίος και πρόσθεσε στην ύλη του Unryȗ τεχνικές ράβδου (Hanbô), σπαθιού (Kenjutsu) και κοντού σπαθιού (Kôdachi).

Αυτές οι τεχνικές, που αργότερα έμελλε να γίνουν η σχολή της Takagi Yôshin Ryȗ, τις δίδαξε στον Takagi Oriuemon Shigenobu, έναν νεαρό Samurai απο το Tohoku-Shiroishi Han στο Oku (2/4/1625-7/10/1711), που ξεκίνησε την προπόνηση στα 16 του χρόνια!Στις 15 Αυγούστου 1695 ανακυρήχθηκε απο τον αυτοκράτορα Higashiyama δάσκαλος (Shihan) σε 6 διαφορετικές πολεμικές τέχνες της αυτοκραορικής σωματοφυλακής.

Άλλαξε, βελτίωσε και διέυρινε τις τεχνικές που διδάχθικε από τον Ito και τις ομαδοποίησε σαν σχολή Takagi Yôshin Ryȗ, χρησιμοποιώντας το όνομά του.Ο Takagi εξασκούταν με ζήλο για να γίνει καλύτερος, επειδή ήθελε να πάρει εκδίκηση για την δολοφονία του πατέρα του, Sanzaemon Shigenobu, ο οποίος και του άφησε μια πολύτιμη διδαχή: «ένα βοσκοτόπι είναι εύπλαστο (προσαρμοστικό), ενώ ενα ψηλό δένδρο εύθραυστο!»

Την εποχή εκείνη οι δάσκαλοι ξιφασκίας του Shogun Tokugawa εκπαιδεύονταν στην Yagyu Ryȗ, εικάζεται δε ότι ήταν αναμεμειγμένοι σε δραστηριότητες του Ninjutsu.Ο Takagi συμφώνησε αρκετές μονομαχίες με μέλη της Yagyu Ryȗ, σε μια απο τις οποίες έχασε ενάντια στον Tajima no Kami και αποσύρθηκε στο όρος Kurama για 3 ημέρες, όπου και συνειδητοποίησε την σπουδαιότητα της διαχείρισης των ματιών του αντιπάλου.Επέστρεψε και ζήτησε απο τον Tajima αγώνα ρεβάνς.Όταν ήρθαν αντιμέτωποι, ο Takagi σημάδεψε με το σπαθί του τα μάτια του Tajima ο οποίος και κατάλαβε, οτι δεν θα μπορούσε να νικήσει και οτι θα πέθαιναν και οι δυο, αν συνέχιζαν τον αγώνα.Συμφώνησαν λοιπόν τον αγώνα ισόπαλο και διέκοψαν χωρίς να διασταυρώσουν τα ξίφη τους.Ο Takagi ηταν μόλις 23 χρονών.

Ο Takagi δίδαξε και κληροδότησε τις τεχνικές του στον Takagi Umannosuke Shigetada, ο οποίος ξεκίνησε την σπουδή του με τον Takagi Oriuemon Shigenobu σε ηλικία 16 ετών.Διδάχθηκε τεχνικές κοντού σπαθιού (Kôdachi), όπλα (Hojutsu), δόρυ (Sojutsu) και άοπλη μάχη με διάφορα είδη πάλης και χτυπημάτων (Kakutei).Το 1672 απέκτησε τον τίτλο Menkyo Kaiden.Εκτός του ότι έγινε ο δεύτερος Sôke της Takagi Yôshin Ryȗ, του προσάπτονται και οι τίτλοι του Sôke της Takagi Ryȗ , της Mugen Ryȗ, («σχολή δίχως σύνορα») και της Kakugai Ryȗ.

Το στύλ άλλαξε ονόματα στο διάβα της ιστορίας, όπως Jutaijutsu, Jȗjutsu και Dakentaijutsu (για την ακρίβεια Takagi Yôshin Ryȗ Jujutsu, Bôjutsu, Sôjutsu, Naginatajutsu και Senban Nage).Η σχολή επηρεάστηκε αρκετά απο την Takenouchi Ryȗ Jȗjutsu, με τον Sôke της οποίας, Takenouchi Hisamori, ο Takagi Umannosuke Shigetada είχε φιλικό αγώνα, τον οποίο και έχασε.Αποφάσισε λοιπόν να διδαχθεί την τέχνη (λόγω προβλημάτων με τον πατέρα του, που αναφέρονται στην υποσημέιωση) και έγινε μαθητής του Takenouchi Hisakatsu, γιου του Hisamori και δεύτερου Sôke της Takenouchi Ryȗ.Απέκτησε τον τίτλο Menkyo Kaiden απο τον τρίτο Sôke, Takenouchi Hisayoshi.

Το 1695 αναγνωρίσθηκε απο τον αυτοκράτορα ως πολεμιστής υψηλής κλάσης.Είχε δε σπουδάσει και Zen με ενα μοναχό ονόματος Cudo-washo απο τον ναό Chuzen και εισήγαγε αρκετούς τρόπους συμπεριφοράς και σκέψης του Zen στη σχολή του.Ταξίδεψε αρκετά σε όλη την Ιαπωνία και διέδωσε το σύστημά του, απο το οποίο κατάγεται και Hon Tai Yoshin Ryu.Πέθανε στις 26 Απριλίου 1746 σε ηλικία περίπου 80 ετών.

Ο Takagi Gennoshin Higeshige, τρίτος Sôke της σχολής, ήταν γιός του Umannosuke και δίδαξε στην επαρχία τον Hyogo (κοντά στην Osaka και γενέτειρα του Takamatsu Sensei).Κάποια στιγμή γνωρίστηκε με τον Okhumi Kihei Shigenobu, εναν Samurai ειδήμονα της Kukishin Ryȗ , και κάτοχο του Menkyo Kaiden στην Chosui Ryȗ.Αναμετρήθηκε σε έναν αγώνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το Taijutsu της Takagi Yôshin Ryȗήταν ανώτερο απο αυτό που γνώριζε ο Okhuni, αλλά το Bôjutsu της Kukishin Ryȗ ήταν καλύτερο απο αυτό της Takagi Yôshin Ryȗ.Έτσι κάλεσε τον Okhuni να μείνει και να διδάξει το σύστημα του στη σχολή του.Οι δυο τους έγιναν στενοί φίλοι, αντάλλαξαν πληροφορίες και αναδόμησαν τις σχολές τους, βασίζοντας την Takagi Yôshin Ryȗ στο Taijutsu του Gennoshin και στο Bôjutsu του Okhuni.

Ο Gennoshin αρρώστησε και πέθανε στις 2 Οκτωβρίου 1702.Πρίν το θάνατό του παρακάλεσε τον Okhuni να συνεχίσει το νέο δρόμο που δημιούργησαν μαζί.Ο Okhuni άλλαξε τα ονόματα των σχολών σε Hon Tai Takagi Yôshin Ryȗ και Hon Tai Kukishin Ryȗ (η μετέπειτα Kukishinden Ryȗ) και άφησε δυο Ryȗ-ha για τις επόμενες γενεές.Η Takagi Yôshin Ryȗ όμως διατήρησε το Bôjutsu απο την Hon Tai Kukishin Ryȗ.

Τον Οκτώβριο του 1841 ο Yagi Ikugoro Hasayashi, απόμαχος Samurai της επαρχίας Hyogo, έγινε Ronin.Αποκαταστάθηκε και άνοιξε ένα Dojo στο Akashi, Hyogo.Δίδαξε πολλούς μαθητές και πέρασε τις σχολές στην επόμενη γενεά δίνοντας Mankyo Kaiden σε τρείς μαθητές του: τον Ishitani Takeoi, τον Ishibashi και τον Fujita Togoro .Ο τελευταίος δίδαξε τον Mizuta Tadafusa Yoshitaro, έναν απο τους τρείς δασκάλους του Takamatsu Sensei.

Οι Sôke της σχολής Takagi Yôshin Ryȗ
1.Takagi Oriuemon Shigenobu(1625-1711)
2.Takagi Umannoshuke Shigetada(1655-1746)
3.Takagi Gennoshin Hideshige ( -1702)
4.Ohkuni Kihei Shigenobu Genroku (1688- )
5.Ohkuni Yakuburu Nobutoshi
6.Ohkuni Tarodayu Tadanobu
7.Ohkuni Kihei Yoshisada
8.Ohkuni Yozaemon Yoshiasada
9.Nakayama Kaemon Sadasaka
10.Ohkuni Kamahura Hidetoshi
13.Yagi Ikugoro Hasayashi Tempo (1830-1844)
14.Fujita Fujigoro Hisayoshi
15.Mizuta Tadefusa Yoshitaro
16.Takamatsu Toshitsugu Uho(Nara) Meiji (1887-1972)
17.Hatsumi Masaaki(Noda) Showa (1931- )

×
Πανελλήνιος οδηγός πολεμικών τεχνών

Κουπόνι Δωρεάν Μαθημάτων

Κερδίσατε 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις συνεργαζόμενες σχολές του Πανελλήνιου Οδηγού Πολεμικών Τεχνών!

Κατεβάστε το κουπόνι