Σοφά λόγια

Ο δρόμος συνεχίζει να εκτυλίσσεται επί μακρόν από την πόρτα που ξεκίνησε. Τώρα εμπρός μακριά έχει πάει ο δρόμος και εγώ οφείλω να βαδίσω στα χνάρια του, αν μπορώ, ακολουθόντας το με σθεναρό βήμα, μέχρι να ενωθεί με κάποια μεγαλύτερη οδό όπου πολλά μονοπάτια και νόστοι συναντώνται και τότε, προς τα που; Δεν μπορώ να πω. (Tolkien)

Πα Κουά Τσανγκ

6-01.jpg

Το πα κουά τσανγκ φαίνεται να έχει ως ιδρυτή τον Ντονγκ Χαϊτσουάν (1797-1882), όμως όπως συχνά συμβαίνει με τις πολεμικές τέχνες και ειδικά αυτές της Κίνας, η καταγωγή του μάλλον είναι παλιότερη και οι πραγματικοί του δημιουργοί αγνοούνται. Το Πα Κουά Τσανγκ λογίζεται μαζί με το τάι τσι τσουάν και το σινγκ γι, στις «εσωτερικές» κινεζικές πολεμικές τέχνες, στις τέχνες δηλαδή που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της εσωτερικής δύναμης –σε ένα συνδυασμό δηλαδή ασκήσεων αναπνοής και παραγωγής δύναμης με χρήση των τενόντων και της περιτονίας του σώματος, αν και η παραδοσιακή ορολογία αναφέρεται επίσης και στην καλύτερη κίνηση της εσωτερικής ενέργειας τσι. Παρόλο που η ένταξή του στις «εσωτερικές» πολεμικές τέχνες και η έμφασή του στη θεωρία (βλ. παρακάτω), έχουν οδηγήσει αρκετούς να θεωρήσουν ότι υπολείπεται αποτελεσματικότητας, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια απολύτως εφαρμοσμένη πολεμική τέχνη με τεχνικές που, αναλόγως της χρήσης τους, μπορούν να έχουν εξαιρετικά έντονα αποτελέσματα.


Αν και όπως συμβαίνει με τις περισσότερες κινεζικές πολεμικές τέχνες, η βάση της εξάσκησης στο Πα Κουά Τσανγκ είναι οι προκαθορισμένες φόρμες, η συγκεκριμένη τέχνη έχει την πρωτοτυπία να θέλει τις φόρμες του να εκτελούνται ενώ ο ασκούμενος βαδίζει διαρκώς σε μια κυκλική διαδρομή, η φορά της οποίας αλλάζει σε διάφορα προκαθορισμένα σημεία ή ανάλογα με τις οδηγίες του δασκάλου. Εξέχον χαρακτηριστικό είναι επίσης η έμφαση που δίνεται στον αριθμό οκτώ (ο οποίος βρίσκεται και στην ονομασία της τέχνης: «η παλάμη των οκτώ τριγράμμων»): η διδακτέα ύλη του Πα Κουά Τσανγκ χωρίζεται σε μια οκτάδα ζώων, καθένα από τα μέλη της οποίας έχει οκτώ μεθόδους/τεχνικές και ο ασκούμενος επιλέγει να ασχοληθεί με ένα ζώο με βάση το χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία του και το σώματότυπό του, ενώ δεν πρέπει να παραβλεφτούν οι αναφορές στη φιλοσοφία του ταοϊστικού συστήματος μαντικής, Ι Τσιννγκ (από το οποίο προέρχεται και η λέξη «τρίγραμμο»).Εξοπλισμός: Κινεζική φόρμα, λευκή ή μαύρη (σακάκι, παντελόνι, παπούτσια τύπου «κουνγκ φου») ή απλό ντύσιμο προπόνησης (τ-σερτ, παντελόνι φόρμας).Φωτογραφίες Πα Κουά Τσανγκ

pa kua chang,ba ga zhangpa kua chang,ba ga zhangpa kua chang,ba ga zhang
Βρείτε σχολές για την πολεμική τέχνη
Πα Κουά Τσανγκ

Αναζήτηση

Olympus
Satori
THE WING CHUN WAY
DYNAMIC
Bujinkan Dojo Hellas
A.Σ. ΩΡΙΟΝΑΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ
TEAKWONDO AI
aikido
TCMA
A.Σ. ΑΤΡΑΠΟΣ- ΥUDOKAN DOJO
KRAV MAGA Protonotarios
KRAV MAGA PERISTERI
Πανελλήνια Ένωση Χαπκίντο
Εξοπλισμός Karate - Taekwondo
JUDO

ΑΤΡΑΠΟΣ Διαφημιστική